Budapestbakelsen med sin mjuka nötmaräng, grädde och mandariner är mångas fikafavorit. Med detta recept imponerar du garanterat på någon du tycker om. Spritsa gärna choklad i form av hjärtan för en extra romantisk touch!
Ingredienser
- Botten:
- Hasselnötsmjöl alt 100 g mixade hasselnötter 2 dl
- Socker 1 dl
- Majsstärkelse 3/4 dl
- Äggvita 5 st
- Citronsaft 1 tsk
- Socker 2 dl
- Fyllning:
- Grädde 3 dl
- Konserverade mandariner (ca 200 g) 1 burk
- Topping:
- Choklad, mörk 50 g
- Florsocker 1 msk
Steg
1.
Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
2.
Blanda hasselnötsmjöl, socker och majsstärkelse.
3.
Vispa äggvita och citronsaft till ett skum.
4.
Tillsätt socker, lite i taget, och vispa till en vit och blank maräng.
5.
Vänd ner mjölblandningen med en slickepott.
6.
Lägg smeten i en spritspåse och klipp ett hål, ca 1 cm. Spritsa smeten tätt i strängar längs plåtens långsida. Om du inte har en spritspåse kan du breda ut smeten jämnt på plåten.
6a.
6b.
7.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills marängen fått färg. Öppna ugnen efter halva tiden för att släppa ut ånga.
8.
Flytta marängen tillsammans med bakplåtspappret till ett galler för att svalna.
9.
Vispa grädden fast.
10.
Låt mandarinerna rinna av ordentligt.
11.
Vänd upp marängen på ett nytt bakplåtspapper och lossa försiktigt pappret.
12.
Bred på grädde och strö över mandariner.
12.
13.
Rulla ihop till en fast rulle och lägg med skarven nedåt.
14.
Finhacka och smält chokladen i mikro på låg temperatur under korta intervaller. Häll i en spritspåse.
15.
Ringla choklad över rullen och ställ i kylen för att stelna.
15.
16.
Pudra över florsocker.
Chokladhjärtan; spritsa choklad i form av hjärtan på ett bakplåtspapper och lägg i kylen för att stelna.