Ris à la Malta

  • Kopiera länken till urklipp
Ris à la Malta main image
Förmåga
Lätt
Förberedelse
5 Minuter
Tillagningstid
55 Minuter
Portioner
6 personer
Kom i rätt julstämning med Mattias Larssons och Cecilia Hagerling Larssons grymt goda ris à la Malta. Receptet hittar ni nedan.
Ris à la Malta ingredients
Vegetarian
Pescetarian
Allätande

Ingredienser

  • Rundkornigt ris 1 ½ dl
  • Vatten 3 dl
  • Salt 1 ½ krm
  • Kanelstång 1 liten
  • Mjölk ca 4 dl
  • Vispgrädde 2 ½ dl
  • Florsocker 2 msk
  • Mandarin 1
  • Till servering:
  • Mandariner 4
  • Grovmalen kardemumma

Steg

1. Blanda ris, vatten, salt och kanelstången i en kastrull. Koka upp på medelhög effekt och sänk sedan temperaturen så att gröten puttrar sakta.
2. Låt riset koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter 3 dl mjölk.
3. Låt gröten fortsätt puttra försiktigt i ca 30 minuter tills risgrynen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Rör om försiktigt med ca 5 minuters mellanrum. Om gröten känns för tjock så späd med ytterligare mjölk.
3. Ris à la Malta - step3
4. Kyl ner gröten.
5. Blanda under tiden vispgrädde, florsocker och saften från en mandarin i en bunke. Vispa tills grädden är lättvispad.
6. Blanda samman den lättvispade grädden med den kalla gröten.
7. Lägg upp ”Maltan” i en större serveringsskål eller fler portionsskålar.
8. Skär bort skalet från mandarinerna och tärna dem.
9. Toppa ”Maltan” med mandarinen och lite grovmalen kardemumma.
9. Ris à la Malta - step9