I detta recept baserat på kungsräkor och havsabborre, återupplivas havets friskhet av den skarpa smaken av ingefära, en uråldrig krydda som får nytt liv i många moderna recept. Skaldjursälskare kommer inte att bli besvikna, eftersom det här är en riktigt lyckad kombination.
Ingredienser
- Råa räkor 150 g
- Filé av havsabborre (eller havsruda) 150 g
- Skivat bröd 2 skivor
- Citronzest 1
- Dill några kvistar
- Mejram 2 kvistar
- Ingefära 1 bit
- Salt och peppar efter smak
- Ägg 1
- Mandelflarn 40 g
- Ströbröd efter smak
- Jordnötsolja
Steg
1.
Rengör räkorna: ta bort skalen och stjärten med bara fruktköttet, skär dem på baksidan och ta bort den svarta tråden.
2.
Skölj med rikligt med kallt vatten och hacka grovt med en kniv.
3.
Ta bort skinn och ben från havsaborren och hacka dem alltid i små tärningar med en skärkniv (stor kökskniv).
4.
Blanda det skivade brödet utan kant i en mixer tillsammans med örterna och tillsätt sedan ägget.
5.
Blanda fisken och skaldjuren i en skål med det rivna citronskalet, tillsätt ingefärssaften som erhålls genom att riva en rot över en bit vitt hushållspapper och sedan pressa den väl; avsluta med salt och peppar.
6.
Avsluta blandningen med att tillsätta brödmixen och örter, blanda försiktigt och forma bollar på cirka 2 centimeter i diameter med våta händer: om de är för mjuka, tillsätt ett par matskedar ströbröd för att stelna blandningen.
7.
Rulla bollarna i ströbrödet blandat med mandeln.
8.
Sätt på hällen, ställ en stor gryta med mycket jordnötsolja i och stek tills den är gyllenbrun i ca 170°. Servera omedelbart.