Vad sägs om en julig toast med gräddkokt svamp, picklad rödlök och frasig grönkål? Det har vår ambassadör Mattias Larsson lagat på sin Whirlpool induktionshäll med flexibla zoner.
Ingredienser
- Vitt surdegsbröd 4 skivor
- Valfri svamp c:a 300 g (svamp kan väga väldigt olika beroende på om den är torr eller blöt)
- Gul lök ½
- Vitlöksklyfta 1 liten
- Vetemjöl 1 tsk
- Vispgrädde 2 dl
- Olivolja, smör, salt och svartpeppar
- Frasig grönkål:
- Grönkål 50 g
- Olivolja och salt
- Till servering:
- Picklad rödlök
Steg
1.
Sätt ugnen på 150 C varmluft.
2.
Riv bitar av grönkålsbladen från stammen och lägg de på en ugnsplåt och blanda med olivolja och salt.
3.
Ugnsbaka i ca 20 minuter tills de är helt frasiga.
4.
Ansa svampen och skär den i önskad storlek. Finhacka lök och vitlök.
5.
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen i olja tills den har fått en fin brynt färg.
6.
Lägg ner en klick smör, lök och vitlök och stek i ytterligare ca 1 minut.
4.
5.
7.
Pudra över vetemjölet och rör runt. Häll på grädden och koka ca 2 minuter till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
8.
Dela bröden och stek de på medelhög temperatur i rikligt med olivolja ett par minuter på varje sida till fin färg.
9.
Lägg upp bröden på 4 tallrikar, lägg på svampen och toppa med picklad rödlök och den frasiga grönkålen.
7.
9.